Gruvbolaget Beowulf Mining utvidgar sitt letande av malmfyndigheter i Kallakområdet. Foto: SVT

Gruvbolag får utvidgat undersökningstillstånd i Kallak

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Beowulf Mining har fått ett nytt undersökningstillstånd för området Parkijaure 6 som ligger söder om Kallak, i Jokkmokks kommun.

Kartläggningen av malmfyndigheter i Kallakområdet kommer att utvidgas med start hösten 2020. Gruvbolaget har ännu inte fått besked om bearbetningskoncessionen.

–  I väntan på ett beslut angående bearbetningskonsessionen för Kallak undersöker vi möjligheterna att öka malmpotentialen utöver de 250 miljoner ton som redan definierats vid Kallak, säger Beowulf Minings vd Kurt Budge i ett pressmeddelande.

Ansökte för sex år sedan

För sex år sedan ansökte gruvbolaget Beowulf Mining om bearbetningskoncession för att få bryta järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk. Länsstyrelsen sade nej till planerna men Bergsstaten ansåg att tillstånd skulle ges, varför beslutet har överlåtits till regeringen. Där har det legat sedan sommaren 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet