Kirunas kommunantikvarie är inte förvånad men glad åt att husen skonas. I videon ovan får du även en bild av vilka hus som menas. Foto: SVT/Hans Sternlund

Gruvbrytningen skonar kulturhusen i Kiruna: ”Superkul”

Uppdaterad
Publicerad

LKAB:s tydligare prognoslinjer för gruvbrytningens påverkan i Kiruna gav glada besked till kommunantikvarien. Linjerna visar att kulturhusen på Bolagsområdet inte hotas.

Det handlar om ett 50-tal träbyggnader från förra sekelskiftet samt ett tiotal flerfamiljshus från 1950-talet som även i fortsättningen kommer att utgöra ett intakt bostadsområde.

Av dem är 18 så kallade Bläckhorn, ritade av arkitekten Gustav Wickman, som redan i ett avtal mellan Kiruna kommun och LKAB från 2011 pekades ut som särskilt viktiga att bevara när deformationerna når dit.

Stadsomvandlingen i Kiruna
Här ser du skillnaderna på de två linjerna som LKAB dragit på grund av brytningen. Foto: LKAB

Bläckhornen bevaras

Nu talar mycket för att gruvan aldrig kommer att påverka de delar av Bolagsområdet där bläckhornen finns. Det har visat sig att malmen i Kiirunavaara minskar i den södra änden mer än väntat. Om LKAB hittar mer malm blir det i den norra delen.

Glad men inte överraskad antikvarie

Den tidigare linjen för gruvans påverkan fram till år 2035 skar rakt genom området. Nu är hela området på ”rätt” sida av linjen. För kommunantikvarien Clara Nyström var beskeden från LKAB glädjande men inte överraskande. Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet