Arkivbild. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gruvfacken möts om rostproblematiken efter dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

I dag möts flera gruvfackklubbar i Svappavaara för att gå igenom frågor som rör säkerheten och däribland problemen med rost. Detta efter dödsolyckan i juli när en ung kvinna omkom.

I slutet av juli omkom en 21-årig kvinna när hon föll genom en gallerdurk i kulsinterverket i Svappavaara. Efter olyckan har det framkommit att gallerdurken som gav vika under 21-åringen var angripen av rost.

Krav på säkrare byggnormer

På tisdagen möts flera gruvfackklubbar i Svappavaara för att diskutera säkerhet. Problemen med rost är en av de frågor som ska diskuteras. Det uppger Sveriges radio P4 Norrbotten.

– Nu har vi det bevisat att det är inte tillräckligt säkrat att när det blir rostproblem. Det behövs mer rutiner och man måste kanske ha ökade krav på hur byggnormerna ska se ut när det gäller gallerdurkar, säger Pentti Rahkonen, klubbordförande för gruv 135 i Svappavaara, till P4 Norrbotten.

Inte bara en Svappavaarafråga

Klubben i Svappavaara har bjudit in gruvtolvan i Kiruna, gruv 14 i Malmberget och klubb Svartöstan till mötet:

– Vi vill ha ett gemensamt möte så att det inte blire en isolerad Svappavaarafråga, säger Pentti Rahkonen till P4 Norrbotten.

De utredningar som ska fastställa orsaken till olyckan är ännu dock ännu inte färdiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolyckan i Svappavaa

Mer i ämnet
Arkivbild. Foto: SVT
Den 21-åriga kvinnan gick längs en så kallad tillträdesväg när en gallerdurk släppte. Foto: SVT Grafik