Gruvskalvet i Kiruna på onsdagseftermiddagen uppmätte magnituden 1,6 på den lokala skalan. Foto: TT

Gruvskalv i Kiruna – SVT:s reporter: ”Rejäl skakning i TV-huset”

Uppdaterad
Publicerad

Ett gruvskalv inträffade på onsdagseftermiddagen i Kiruna. Skalvet kändes av både under och ovan jord, och hade en magnitud på 1,6.

Klockan 16:15 på onsdagseftermiddagen inträffade ett gruvskalv i LKAB:s gruva i Kiruna. Enligt LKAB:s rapporter hade skalvet en magnitud på 1,6 på den lokala skalan. Den 10 april hade Malmberget ett skalv i samma omfattning.

– Det är ett kraftigt skalv, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.

Dessa skalv kan till exempel jämföras med fjolårets skalv på 3,3 på den lokala skalan, detta skalv var dock det största gruvskalvet i Sveriges historia. Skalven inträffar då det är spänningar i berget som släpper efter att ha byggts upp under en viss tid.

”Kände av en rejäl skakning”

Bergmekaniker lokaliserade onsdagens gruvskalv till 1188 meter under jord. Enligt LKAB:s presschef har man inte fått in några skaderapporter. Skalvet var dock så pass kraftigt att det kändes ovan jord.

-- Vi sitter en kilometer från gruvan och kände av en rejäl skakning i TV-huset, säger Thommy Johansson, SVT:s reporter.

Enligt Anders Lindberg kan man dock känna av skalven väldigt olika beroende på var man bor.

Här kan du läsa mer om hur LKAB mäter sin seismiska aktivitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.