Gruvtolvans ordförande i Kiruna säger att det är regionledningens ansvar att bemanna Kiruna sjukhus, medan ledningen påpekar att ansvaret ligger hos verksamhetens ledning när det kommer till att bemanna och stänga vårdplatser. Foto: SVT

Gruvtolvan i Kiruna: ”Vi får väl turas om att vara akutsjuka”

Uppdaterad
Publicerad

Neddragningen av akutsjukvårdsplatser vid Kiruna sjukhus har nu blivit en het valfråga.

– Vi får väl turas om att vara akutsjuka eftersom det bara finns en plats, säger Gruvtolvans ordförande Ove Stålnacke.

Det var på tisdagen som beslutet att lägga ned en av två akutsjukvådsplatser fattades av verksamhetsledningen vid Kiruna sjukhus.

Och det är personalbristen och beslutet att stoppa inhyrda sjuksköterskor och läkare som är förklaringen till det.

”Får turas om”

Gruvtolvans ordförande Ove Stålnacke är kritisk och menar att det är regionledningens ansvar att se till att bemanna Kiruna sjukhus.

– Det är klart att våra medlemmar är oroliga. Det här är en katastrof för Kiruna. Nu får vi turas om att vara akutsjuka eftersom det bara finns en plats. Vi kan ju inte vara sjuka två åt gången.

Kommunalrådskandidaten Mats Taaveniku (S) säger till SVT att han inte känner igen sitt parti och att han vill att regionledningen kommer upp till Kiruna och förklarar sig – före valdagen.

– Jag tror ingen vill fatta ett beslut medvetet som får sådana här konsekvenser för Kiruna, men bristen på kommunikation gör att galna beslut fattas. Vi behöver en bättre samverkan i framtiden, säger han.

Åker inte till Kiruna

Men ingen inom regionledningen har tid att resa till Kiruna under valrörelsens slutspurt.

– Jag har ingen sådan lucka i mitt schema, säger regionrådet Glenn Berggård (V).

Regionrådet Agneta Granström (MP) instämmer.

– Nej, jag har ingen möjlighet att åka upp till Kiruna före valet.

”Har ett tryggt akut omhändertagande”

De betonar också att det inte är regionledningen utan verksamhetsledningen som bemannar eller stänger vårdplatser.

– Jag vill säga till Kirunaborna att vi har ett tryggt akut omhändertagande även om fler än två personer blir akut sjuka och vi har vårdplatser på andra ställen också, säger Agneta Granström.

– Utgångspunkten är att vi ska arbeta för ett oberoende av stafettpersonal och att verksamheten ska anställa. Vi ska också förhandla med vårdförbundet om bättre ekonomiska villkor, som lönetillägg, för de som jobbar, säger Glenn Berggård.

Vad säger du om att de här uppgifterna kommer fram tre dagar före valdagen?

– Det är helt okej. Alla frågor som är intressanta ska kunna diskuteras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.