En meteorit av järn visas upp på Naturhistoriska museet i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Guldrusch för meteoritjägare i Norrbotten

Publicerad

Med metalldetektorer sveper de marken i de norrbottniska skogarna, meteoritjägare som letar efter värdefullt järn från yttre rymden. Men jakten lämnar spår i form av djupa hål och privata skogsägare känner sig bestulna.
– Klart de stjäl, det är så mycket pengar, säger markägaren Weikko Laine.

Tyst går vinden genom skogarna runt Kitkiöjärvi. Icke för 700 000 år sedan, då brann himlen över den norrbottniska sjön och en järnmeteorit slog ner med en kraft som slungade skärvor milsvida omkring. Begravda i moränen ligger järnbitar från yttre rymden, som i händerna på samlare kan vara värda stora pengar.

Fyra istider senare, närmare bestämt för åtta år sedan, bestämde sig Pajala kommun tillsammans med länsstyrelsen för Norrbotten och markägaren Sveaskog att öppna meteoritfältet – ett av världens största – för lycksökare.

Ökat intresse

Intresset för att leta meteoriter har ökat och beslutet har skapat en guldrusch i miniatyr. De senaste åren har runt 50 tillstånd utfärdats årligen.

– I Kitkiöjärvi är de glada för det här, de som letar meteoriter kommer från Tjeckien, Ryssland och Tyskland, säger Ingela Lekfalk, pressansvarig på Sveaskog, som menar att bygden får ett välkommet tillskott av turister.

Men Weikko Laine är inte glad. Han äger skog vid Kitkiöjärvi och har sedan många år problem med meteoritjägare som olovligen gräver upp stora hål i hans marker.

– Vilka är ute på nätterna? Jo det är tjuvarna. De arbetar på nätterna så att de inte ska synas, säger Weikko Laine.

I somras tog Weikko Laines grannar två av dem på bar gärning. Då tröttnade han och gjorde en polisanmälan, vilket Sveriges Radio P4 tidigare uppmärksammat.

– Det är inte bara mig det drabbat utan även andra markägare. Det är hundratals ställen de har grävt på. De har tillstånd från Sveaskog, men nog har de karta med sig och vet när de går över på privat mark. Det är billigare att gräva på privat mark, säger Weikko Laine.

Kritiserar polisen

Han är kritisk till hur polisen har hanterat hans anmälningar.

– Det är bara ett skämt. ”Brott kan ej styrkas” skriver de. Då vet vi ändå hur de ser ut och har deras registreringsnummer.

Jan-Erik Abramhamsson är förundersökningsledare vid polisen i västra Norrbotten. Han berättar att undersökningen lades ner eftersom de två männen inte gick att identifiera.

– Men om det är fler som har det här problemet på privat mark så är de bra om det anmäls, säger han.

Meteoritjägarna letar efter delar från den så kallade Muonionalustameteoriten, en 4,5 miljarder år gammal järnmeteorit som slog ner på jorden för mellan 700 000 och 800 000 år sedan. Den stora meteoriten splittrades och spreds över ett område från sjön Kitkiöjärvi till Muonionalusta i Pajala kommun.

De första fynden gjordes i början av 1900-talet och så sent som 2008 hittades i området Sveriges hittills största meteorit, en kosmisk järnklump på 1 200 kilo.

Flera av de största fynden finns i dag på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

– Eftersom det är en järnmeteorit så kan man hitta bitar med metalldetektorer. Det har blivit lite av en rusch där uppe, säger Åke Johansson, geolog som arbetar på museet.

Stora värden

Meteoriten påminner till sammansättningen om jordens kärna och består till största del av järn. Men eftersom den också innehåller några procent nickel är det möjligt att skilja den från järnskrot som kan ha legat och rostat i marken.

– Det är ovanligt så det har ett vetenskapligt värde. Sedan finns det samlare som köper och säljer på internet, säger Åke Johansson.

Förra året såldes en 26,5 kilo tung bit av Muonionalustameteoriten på auktion för 154 000 kronor. Weikko Laine säger sig veta att tjuvar grävt upp en meteorit på hans mark, där tillstånden från Sveaskog och länsstyrelsen inte gäller.

– De kommer ända från Sydamerika och gräver, så visst är det värde i det. Jag har sagt till länsstyrelsen att dra in vartenda tillstånd, säger han.

Det första fragmentet av Muonionalustameteoriten hittades 1906 och i dag finns ett 40-tal dokumenterade meteoriter som stammar från samma nedslag. Fragment av meteoriten finns på många stora geologiska institutioner runt om i världen.

Meteoriten består till största del av järn, men innehåller även nickel och i låga halter flera ovanliga mineraler så som stishovit, en kiseldioxidförening som är mycket ovanlig på jordytan.

Meteoriten kommer med stor sannolikhet från en småplanet som har slitits i bitar och beräknas vara cirka 4,5 miljarder år gammal.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer