Foto: SVT

LTU lockar gymnasietjejer till tekniska utbildningar

Publicerad

Just nu befinner sig 100 gymnasietjejer från hela landet i Luleå för att delta i 5-TEK, Luleå tekniska universitets nya arrangemang för att locka fler tjejer till tekniska utbildningar.

I en sal på Luleå tekniska universitet, LTU, håller ett gäng gymnasietjejer på att löda ihop och programmera elektroniska smycken. Tjejerna har kommit från hela landet för att under tre dagar få veta mer om vad det innebär att studera till ingenjör.

Det är första året som LTU har arrangemanget som de kallar 5-TEK men de 100 platserna fylldes snabbt av sökande.

– Det har varit ett stort intresse. Vi har haft närmare 300 sökande och vi hade bestämt att vi skulle kunna ta emot 100. Så vi har fått göra ett urval och det har varit tufft, säger projektledaren Susanne Ljunghager.

Gymnasieeleven Felicia Andersson har tagit tåget upp från Lidköping för att vara med. Hon är den första i sin familj som rest så långt norrut.

– Jag fick en lapp i brevlådan om 5-TEK och tyckte att det verkade jättecoolt. Det är jättekul att de bjuder in just tjejer och att man får den möjligheten att se vad som händer inom teknik, säger hon.

En fjärdedel är kvinnor

Bara ungefär 25 procent av studenterna på LTU:s tekniska utbildningar är kvinnor.

– Vi ligger inte bäst till, det gör vi inte så vi behöver jobba med det här. Titta på både innehåll och hur vi marknadsför utbildningar, säger projektledaren Susanne Ljunghager.

De gymnasietjejer som nu kommit upp till Luleå tas emot av kvinnor som redan studerar på LTU, som har satt ihop programmet åt dem. Anna Vestin går fjärde året på Teknisk fysik och är en av de studenter som engagerat sig i projektet.

– Jag hoppas att de här dagarna inspirera tjejer att söka tekniska utbildningar, inte bara på LTU. Branschen skriker efter kvinnor. Tjejerna behövs också för att skapa jämställdhet, säger Anna Vestin.

– Vi är väldigt få kvinnor på mitt program. Det skulle vara väldigt roligt att få fler kvinnor intresserade, säger Anna Vestin.

”Verkar jättekul”

Och Felicia Andersson från Lidköping tycker att LTU gett ett positivt intryck så här långt.

– Jag tycker det verkar jättekul att alla kommer långväga ifrån och alla vill verkligen skapa en gemenskap. Det verkar som en jättebra skola.

Vad funderar du på att utbilda dig till?

– Civilingenjör tycker jag verkar jättespännande och det finns så mycket att välja på, säger Felicia Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.