Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tandläkarstudenten Haron Hatous entusiasm över att få göra så mycket praktiskt patientarbete i Norrbotten. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Tandläkarstudenten Haron sommarjobbar i Luleå: ”Man får göra mycket mer här”

Publicerad

I år är det rekordmånga studenter som sökt sig till Norrbotten för att sommarjobba inom tandvårdsyrket. En av dem är Göteborgsstudenten Haron Hatou, som tycker att en fördel i Norrbotten är att han får jobba mycket praktiskt.

– Jag har fått dra ut dubbelt så många tänder här, jämfört med vad jag fått laga under min tid på Utbildningskliniken i Göteborg.

Haron Hatou studerar på tandläkarprogrammet i Göteborg men när vi träffar honom gör han sina sista dagar på sommarjobbet på Folktandvården i Luleå. Han är en av 43 tandvårdsstuderande som jobbar inom Folktandvården i Norrbotten i sommar.

– Jag sökte mig hit eftersom jag fått höra att man får göra mycket mer som sommarjobbare i Norrbotten än vad man får göra i Göteborg, säger Haron.

Han har bara en termin kvar innan han är färdig tandläkare och därför får han redan nu jobba i sitt yrke.

Mer akut tandvård

Det Haron hade hört visade sig stämma. Orsaken är den stora tandläkarbristen i länet som gör att behoven ofta är stora när patienterna väl får komma till tandläkaren.

– Här är det mycket mer akuttandvård. I Göteborg ägnar man sig mer åt förebyggande tandvård. Jag har fått dra ut dubbelt så många tänder här, jämfört med vad jag fått laga under min tid på Utbildningskliniken i Göteborg där jag jobbade tidigare, säger han.

Chans till rekrytering

På Folktandvården i Norrbotten är man glada och tacksamma över att det i år är rekordmånga studenter inom tandvårdsyrket som valt att sommarjobba i länet.

– Det här är en av våra viktigaste rekryteringsmöjligheter. Vi får en chans att visa upp Norrbotten och våra kliniker, säger Elin Lundgren.

Hon tillägger att de sommarjobbande studenterna i Norrbotten hela tiden har en erfaren handläggande kollega som kan stötta studenterna i deras beslut.

I klippet ovan berättar Haron hur han upplevt tiden som tandläkare i  i Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet