Hål i marken väcker oro

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Malmberget har upptäckt att det har uppstått hål i gator och i villatomter i bostadsområdet Bäcken i Malmberget. LKAB säger att det inte beror på gruvverksamheten.

Malmbergsborna är oroliga över upptäckten av hålen i gatan och i villatomterna.

– Vi vet inte när det kommer att sjunka igen, vi har inte fått någon prognos om det kommer att sjunka mer eller avta, säger Berit Hannu från Malmberget.

Beror inte på gruvverksamheten

Enligt LKAB har hålen uppstått på grund av en vattenläcka som inte beror på gruvverksamheten.

– Vi har mätningar i det här området som mäter markrörelser, vi ligger inom miljövillkorens nivåer av töjningar av marken, säger Maritha Mossberg, kommunikatör LKAB.

LÄS MER: Stor grop har bildats i Malmberget

– Vi har mycket störningar och vattenläckor i det här området, det går inte att utesluta att vattenläckorna och hålen som uppstår inte beror på gruvverksamheten, säger Robin Waara, chef på Teknikavdelningen på Gällivare kommun.

Berit Hannu menar att området borde tillhöra gruvområdet, för så här ska det inte vara på ett detaljplanerat bostadsområde.

– Jag tycker att det är beklämmande att vi ska ha det så här, det är vi som måste kolla om marken är kvar och var det har rasat, säger Berit Hannu Malmberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.