Till vänster har marken vid villan blivit fyllda. På höger bild syns en del hur det såg ut innan. Foto: SVT

Hålen i Malmberget är täckta

Uppdaterad
Publicerad

I dag är hålen på Åkaregatan i Malmberget fyllda men under huset är hålet kvar.

Länsstyrelsen som har tillsyn över gruvor fick uppgifter om hålen på Bäckenområdet bara för någon dag sen.

– Det är klart att det är en stor fördel om vi har kännedom om sådana här sättningar för då kan vi svara på frågor från allmänheten, säger David Berggård vid miljöskyddsenheten på länsstyrelsen i Norrbotten.

LÄS ÄVEN: Hål i marken väcker oro

Det går en förkastningssprickzon genom området kring Åkaregatan. En förkastningsspricka är storskaliga sprickstrukturer i bergmassan som har bildats sen lång tid tillbaka.

När ytvatten och grundvatten rinner igenom sprickorna så kan hålrum i marken uppstå.

– Att marken sjunker i områden med sprickzoner är inte ovanligt, det har LKAB lämnat uppgifter på tidigare i Östra Malmberget, säger Berggård.

LÄS ÄVEN: Stor grop har bildats i Malmberget

LKAB meddelade i går att bolaget kommer att köpa hus på Åkaregatan på grund av att det är gruvverksamheten som påverkar området. Planen är att det ska ske utflyttning från området nästa år 2018.

– Vi har ställt frågor angående detta till LKAB. Vi väntar på svar när de har analyserat det här, säger David Berggård.

En avvecklingsplan över när bostäder och bostadsområden i Malmberget måste avvecklas på grund av gruvverksamheten måste LKAB lämna in till tillsynsmyndigheten till sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.