Nötbiffen har i veckan bytts ut mot kycklingbiff och rotfrukterna får ta mer plats på elevernas tallrikar på Solanderskolan i Öjebyn. En fjärdedel av svenskarnas klimatpåverkan kan härledas till maten vi äter och som en del i den pågående Hållbarhetsveckan klimatanpassas skolans och omsorgens meny i Piteå kommun i högre grad.
– Det vi har gjort den här veckan är att vi har satt menyn utifrån att vi vill ha lokalproducerade produkter, vi vill ha kött som gör mindre klimatavtryck och vi vill också lägga upp fler växtbaserade måltider. Sedan har vi också i vår salladsbuffé gått ut och sagt att vi vill försöka få en salladsbuffé som verkligen speglar säsongen och då handlar det om att få mer rotfrukter på salladsbordet, säger Helena Lundberg , kostchef i Piteå kommun.
Handlar om att få fler att påbörja ett hållbarhetsarbete
Hållbarhetsveckan är ett årligt arrangemang i Norrbotten och Västerbotten där organisationer, kommuner, myndigheter och privata aktörer lyfter hållbarhetsfrågan lite extra. Bland annat hålls föreläsningar, gratis bussar, återbruk och klimatsmart mat i syfte att sprida information och ge goda exempel så att fler aktörer påbörjar sitt hållbarhetsarbete.
– Hos oss är det här starten. Vi jobbar redan med att uppdatera vår basmeny och det ska vi fortsätta med. Men vi behöver är vägledning, vi behöver kunskap och inspiration, säger Helena Lundberg.