Visa alla (2)

Hamnchefen i Piteå spår en ljus framtid

Publicerad

Piteå hamns vd Ulrika Nilsson spår en ljus framtid. Det görs stora investeringar de kommande två åren och man fortsätter bygga ut hamnen i Haraholmen.

– Vi ska bibehålla vår roll som en viktig skogsindustrihamn. Vi planerar att investera 200 miljoner fram till 2020 i en ny hamndel för att möta behoven, säger Ulrika Nilsson, vd Piteå hamn.

Under torsdagen skeppade även husbyggaren Lindbäcks Bygg 91 husmoduler från hamnen ner till Malmö. Husmodulerna ska användas till ett stort lägenhetsprojekt i Lund. Anledningen till att Lindbäcks väljer transport med fartyg istället för lastbil är bland annat en fråga om ekonomi.

– Vi håller på att göra en utredning på det här. Det är ett test. Vi kommer gå igenom vad det här ger ekonomiskt och säkerhetsmässigt, säger Lars Wallgren, logistikchef Lindbäcks Bygg AB.

Transporter på vägar står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Men det är inte säkert att sjötransporter har en mindre miljöpåverkan.

– Men det blir mindre trängsel på vägarna, du slipper följdbilar och den säkerhetsrisk och trafikrisk det innebär. Sammantaget har det en väldigt positiv effekt för samhället, säger Ulrika Nilsson, vd Piteå hamn.

Ulrika Nilsson hoppas att torsdagens skeppning till Malmö inte blir en engångsföreteelse. 

– Vi hoppas att det inte blir enstaka transporter, utan att vi kan få ett kontinuerligt flöde till olika delar av Sverige i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer