Anna Kumpula-Kostet (V) och Jan Larsson (S).

Hamnfestival krockar med Pajala marknad i år igen

Publicerad

För andra året i rad kommer Luleås hamnfestival att krocka med Pajala maknad och nu har inlandspolitikerna fått nog.
– Det är mycket nonchalant och respektlöst, säger kommunalrådet Anna Kumpula-Kostet (V).

I 40 års tid har Pajala marknad ägt rum under den andra helgen efter midsommar och besökssiffran ligger på runt 45 000 personer under marknadsdagarna.

Från övriga arrangörer i länet har det varit en oskriven överenskommelse att inte konkurrera med arrangemanget under den helgen.

”Ingen respekt”

Men Luleå kommun valde alltså en annan väg förra sommaren och kommer att göra likadant i år.

Därmed kommer de två stora arrangemangen att krocka med varandra tidsmässigt.

”Här har man i regionstaden planerat att genomföra hamnfestivalen under just den tidpunkten då vi har Pajala marknad. Ett mycket olyckligt och ogenomtänkt beslut som vi upplever som mycket nonchalant och respektlöst.” skriver en enig kommunstyrelse i Pajala.

Pajalas politiker är trötta på storebrorsmentaliteten från Luleå kommun.

”Agerar man utan respekt för varandra så kommer flertalet att vara förlorare, inte minst vi som bor och lever i glesbygdskommuner.” skriver kommunstyrelsen.

”Flytta festivalen!”

Kommunalrådet Anna Kumpula-Kostet (V) är bara en av många besvikna och arga pajalapolitiker som nu kräver att Luleå kommun ska flytta hamnfestivalen.

– Det finns andra helger som man kan ha hamnfestivalen. Vi måste kunna samsas om de stora evenemangen och inte konkurrera. Jag tycker att Luleå kommuns representanter ska lyfta blicken lite och titta över hela länet.

– Det är så att ungefär 30 procent av besökarna på Pajala marknad kommer från Luleå eftersom det är en stor hemvändarhelg säger hon

Kommunalrådet Jan Larsson (S) uppvaktade Luleås kommunalråd Niklas Nordström redan förra året.

– Då fick vi veta att de inte hade tänkt på att  arrangemangen krockar med varandra. Men nu när det kommer andra året i rad så  har de naturligtvis tänkt på det, men inte tagit hänsyn. Det tycker vi är jättetråkigt, säger Anna Kumpula-Kostet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer