– Jag tog emot pojken för han kunde ju inte klättra på stegen. Han släpptes kanske en meter, sedan sprang vi till ambulansen, säger Petter Ström, insatschef. Foto: Privat

Insatschefen Petter Ström fångade ettåringen som släpptes från andra våningen

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänstens insatschef i Gällivare, Petter Ström, hade bara några timmar kvar till sin semester när larmet kom – ett familjehus i Malmberget brinner. Kort därefter fick han fånga en ettåring som släpptes ned från andra våningen.

Klockan 09:07 kom larmet om en brand i ett flerfamiljshus. När räddningstjänsten åkte mot Malmberget förstod man direkt att det var allvarligt.

– På vägen dit såg vi en stor rökpelare så då drog jag på förstärkning redan innan vi var framme, säger Petter Ström.

Folk fick ta sig ner på stege

När de kom fram till platsen var det en fullt utvecklad brand i en lägenhet, medan det bolmade ut rök ur en annan. En polispatrull var på plats innan räddningstjänsten och meddelade Ström att det fanns kvar människor i lägenheterna ovanför branden.

– Vi fick fokusera på att släcka ner branden så gott vi kunde för att ta ut personerna ur byggnaden. Det rykte så mycket innan vi fick koll på det och kunde ta ut folk med stege och leda ut dem med masker, säger insatschefen Petter Ström.

Fångade pojke som släpptes ned

Totalt plockade räddningstjänsten ut sju personer, varav en ettårig pojke. Eftersom pojken inte kunde klättra på stegen fick pojkens pappa hänga ut och släppa ned honom.

– Jag tog emot pojken för han kunde ju inte klättra på stegen. Han släpptes kanske en meter, sedan sprang vi till ambulansen. Sedan fick hans föräldrar klättra ned på stegen.

Det låter som en dramatisk situation?

– Det var stressigt till en början och det är många som är drabbade. Vi behövde hitta folk direkt som kunde hjälpa till och sedan hitta boende till alla drabbade. Hela lägenhetshuset är ju obeboeligt, säger insatschefen Petter Ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.