Claes Lindmarks tillvaro förändrades när han fick en stroke. Han går på Slussens dagverksamhet i Luleå. Foto: SVT

Han fick ett socialt liv och större rörlighet tack vare Slussen i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Strokepatienten Claes Lindmark går till dagsverksamheten vid Slussen i Luleå flera dagar i veckan sedan några år tillbaka. Där har han hittat nya vänner efter att livet förändrades när han fick stroke.

Claes Lindmark tappade sitt närminne efter en stroke och sedan dess är han i stort behov av hjälp i sin vardag – men trots det anser han sig ha haft tur.

– Det är ju jobbigt att vara beroende men jag är glad att det ändå gick så bra för det hade kunnat vara värre, säger han.

Vaknade med kraftigt illamående

För några år sen när Claes Lindmark bodde i Pajala vaknade han en morgon med ett ett kraftigt illamående och kände sig mycket konstig. Eftersom han hade en bakgrund som undersköterska förstod han att något inte stod rätt till och kastade sig därför in i bilen och körde till hälsocentralen.

– De förstod nästan direkt att jag fått en stroke och även om det förstås var en riskfylld bilfärd dit så tror jag att det räddade mitt liv att jag lyckades få hjälp så snabbt, säger han.

I videon berättar Claes Lindmark hur hans tillvaro förvandlades totalt efter att han fick en hjärnskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.