Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Han gör miljonklipp på flyktingar

Han gör miljonklipp på flyktingar

Publicerad

När Piteå havsbad blev flyktingboende gjorde huvudägaren i Studentconsulting ett mångmiljonklipp. Han får betalt för 1 300 flyktingar oavsett hur många som kommer.

Migrationsverkets avtal tecknades först med dotterbolaget Home support och sedan med det andra dotterbolaget Swedish DMC Lapland och det är generöst på alla sätt.

Verket hyr havsbadet under fyra år, förutom två turistmånader varje år, och betalar 240 miljoner kronor, eller 60 miljoner kronor per år, för det.

Betalar för fyra

Anläggningen har under vårvintern, våren och försommaren som mest haft 316 flyktingar, en 25-procentig beläggning, men migrationsverket betalar ändå fullt pris, enligt avtal.

Det innebär att varje flykting kostar skattebetalarna 190 000 kronor per år i stället för 46 150 kronor per år som det var tänkt om anläggningen var fullbelagd och avtalet följdes.

Eller enklare uttryckt, Studedntconsultings dotterbolag tar emot en flykting, men får betalt för fyra.

Och förklaringen till det är att det varit säljarens marknad.

– Vi måste betala den kostnad som marknaden kräver och det här avtalet skrevs före gränskontroller infördes, men visst vill vi utnyttja 1 300 boendeplatser, det är vårt mål säger Willis Åberg, avdelningschef på migrationsverket.

Äger inte frågan

Tobias Lindfors är däremot nöjd med avtalet och han menar att det är Migrationsverket som avgör hur många boendeplatser som ska användas.

– Vi äger inte den frågan. Det är upp till migrationsverket att avgöra hur många personer de vill ska vara på anläggningen. Vi lägger oss inte i det, säger han.

Men vad tycker du om systemet, att ditt bolag får fullt betalt även om tre av fyra boendeplatser står tomma?

– Om vi säger så här, när avtalet skrevs ville migrationsverket och Piteå kommun ha en mer långsam inflyttning så att man skulle få kvalitet i boendet, men nu är det sagt att anläggningen ska fyllas till hösten, säger Tobias Lindfors.

En strålande affär

Och han erkänner att flyktingssatsningen är en strålande affär för Piteå havsbad och bolaget.

– Det här är ett bra sätt för oss öka beläggningen när vi har lågsäsong och vi står med väldigt mycket tom yta. I det läget vi stod i höstas, med en flyktingkris, så kändes det naturligt att hyra ut de tomma ytorna och öka vår beläggning, Tobias Lindfors.

Intervjun gjordes före regeringen beslutade att förlänga gränskontrollerna och det tyder på att anläggningen kommer att ha en lika låg beläggning även i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingmottagandet på Piteå havsvbad

Mer i ämnet