”Sjukresorna strular varje gång”, säger Tarmo Salonen. Foto: Privat/TT

Han riktar kritik mot sjukresorna

Uppdaterad
Publicerad

Det blir glesare och glesare mellan sjukhusen i Norrland. Många får resa långa sjukresor för att få rätt vård – och en som är kritisk till resorna är cancersjuke Tarmo Salonen.

– Det strular varje gång, säger han.

Tarmo Salonen från Kiruna drabbades nyligen av cancer och har sedan dess behövt åka till Umeå för vård. Och det har inte varit en dans på rosor – i stort sett på varje resa har han stött på komplikationer.

– Sjukhuset är väldigt professionellt och får högsta betyg. Men det är allt runt omkring, transporten till och från sjukhus samt att få rätt information, som är under all kritik. Vården kan inte bli bättre om all service runt omkring inte fungerar som den ska, säger Salonen som nu väljer att berätta sin resehistoria i SVT:s valsatsning #dinröst.

Val 2018 – #dinröst

Missad kommunikation

Sist han skulle hem från sjukhuset började problemen redan vid tågperrongen i Umeå. Två minuter innan avgångstid meddelades det i högtalarna att tåget var inställt och att en buss skulle komma till stationen.

– Vi var säkert 15 personer som skulle med tåget. Vi rusade ner till parkeringen och där väntade vi på bussen, men det kom ingen buss. Den hade stått vid ett annat ställe och sedan åkt från platsen efter fem minuter när det inte kom några resenärer. Men den informationen fick vi inte och det fanns ingen människa på plats att fråga.

Dottern kom till undsättning

Det slutade med att resenärerna fick åka en vanlig busslinje till Luleå. Efter detta var det tänkt att Salonen skulle åka tåg till Boden för att sedan åka taxi hem till Kiruna – men hans dotter fick kundtjänsten att inse att detta skulle bli en omväg. I stället skulle han få ta en taxi direkt från Luleå.

Men ingen taxi dök upp när han anlände till busstationen.

– Jag fick hjälp av dottern som ringde och ringde. Till slut fick jag en taxi som kunde ta mig vidare och då var jag hemma i Kiruna vid tretiden. Allt var dotterns förtjänst.

”Hoppas på förbättring”

Efter flera transportmedel var han alltså hemma fem timmar efter utsatt tid. Och i mitten på april ska han tillbaka till sjukhuset i Umeå, då hoppas han att allt flyter på som det ska.

– Det är framförallt att man blir stressad. Nu har jag tagit reda på alla nummer i förväg om det skulle bli problem – men jag hoppas att det kan bli en förbättring, säger Tarmo Salonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet