Han slutar med renskötsel – efter 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Andersson har jobbat med renskötsel i hela sitt liv. Men efter år av motgångar väljer han nu att lägga av.

– Jobbet som renskötare är fruktansvärt slitsamt i dag med många motgångar. Man kan inte köra 200 procent i renskötseln och hinna med allt det andra. Någon gång måste man inse att man är förlorare, säger renskötaren Henrik Andersson, Gällivare skogssameby.

Henrik Anderssons renar betar just nu vid kusten nära Luleå där Gällivare skogssameby har sina vinterbetesmarker. I generation efter generation har familjen jobbat i området.

Men efter närmare 20 år i yrket har Henrik fått nog. Den här vintern blir hans sista.

Klimat och rovdjur

Bakom beslutet finns en rad olika anledningar. Bland annat alla förluster till rovdjuren men också frustationen i att alla hans polisanmälningar lagts ned.

Senast förra veckan blev två av hans dräktiga vajor ihjälskjutna och bortfraktade med skoter. En annan anledning är det förändrade klimatet.

– All hänglavsbärande skog som finns i dag måste bli reservat för renskötseln. Eftersom att klimatet jävlas och det blir isbildningarna mot marklaven varje år är vi beroende av den skogen. Jag har bara haft en bra betesvinter på tio år, säger Andersson.

Sparar ett fåtal till barnen

Hans plan är att lägga ned yrket till hösten då renarna hunnit ätit upp sig och kan slaktas eller säljas. Men Henrik har bestämt sig för att spara några renar – om hans barn en dag skulle vilja bli renskötare.

– Men jag tror inte att de vill börja för de ser hur eländigt det är, säger Henrik Andersson, renskötare i Gällivares skogssameby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer