Andreas Ali Jonasson gillar inte hur minoriteter porträtteras i Midnattssol. Foto: Privat

Han startade het debatt om Midnattssol

Publicerad

Andreas Ali Jonasson gillar tv-seriens manus men inte hur minoriteter porträtteras. Och nu har fått igång reaktionerna på Facebook.

– Jag tycker att serien är bra manusmässigt men när det kommer till presentationen om kväner så tycker jag verkligen att finskspråkiga minoriteter porträtteras på en gammelmodigt sätt för att vara 2016. Det påminner om hur mina föräldrar bemöttes när de kom från norra Finland till Sverige på 60-talet, säger Andreas Ali Jonasson från Göteborg som är minoritetsfolksaktivist och tidigare haparandabo som startade två trådar om hur kvänerna porträtteras.

Kommentarer från samer

Varför startade du trådarna på facebook?

– Jag undrade helt enkelt om jag överreagerade men det visade sig att det inte bara var jag som reagerade, säger Andreas Ali Jonasson.

Vad tycker folk i dina trådar då?

–  Från samiskt håll har det kommit in kommentarer där man är både negativt- och positiv inställd till porträtteringen av kväner och från kvänerns håll har det varit mest kritiska kommentarer, säger Andreas Ali Jonasson.

Retar sig på flera saker

Vad har folk varit mest kritiskt till ?

– Att folk som pratar finlandsvenska ska representera kväner. Och att de påstår att kväner är färre än samer, vet man verkligen det? Jag har då inte sett några siffror, säger Andreas Ali Jonasson.

Vad har du sjäv varit mest kritiskt till?

– Att kväner presenteras som kriminella, alkoholiserade tjuvjägare. Och det att man målar upp en konflikt mellan kväner och samer. I allra flesta fall är det tvärtom goda realtioner. Det var ju fram tills storsvensken var framme och började dra gränser, tvångsförflyttningar, rasbiologiska mätningar och söndra- och härskarmetoder som det upstått konflikter mellan minoritetsgrupper, säger Andreas Ali Jonasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Midnattsol får kritik

Mer i ämnet