Han välkomnar domstolens besked

Publicerad
Högsta domstolens besked om att inte meddela prövningstillstånd är ett bakslag för LKAB. Men för Börje Blomquist, som dagligen lever med vibrationer från gruvan var beskedet glädjande. – Det börjar bli väldigt jobbigt att bo här. 

Börje Blomquist bor på andra sidan av det stängsel som ramar in gruvområdet i Malmberget. Han lever med sprängningar och vibrationer från gruvan dagligen och välkomnar Högsta Domstolens beslut.

– Jag tycker att Högsta domstolens beslut är väldigt bra, det skulle ha kommit för länge sen egentligen för här börjar det bli väldigt jobbigt att bo säger Börje Blomquist. 

De punkter som LKAB har överklagat handlar om utsläpp till vatten av kväve, deformationer och sättningar samt vibrationer från sprängningar. LKAB ansåg att de satta villkoren är alltför snäva och om villkoren vinner laga kraft skulle det få allvarliga konsekvenser för verksamhet i Malmberget. 

– I värsta fall innebär det att vi måste dra ner på produktionen ännu mer, eller att folk måste flytta tidigare, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvdom i Malmberget

Mer i ämnet