Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se den gamla grosshandlarvillan i Gunnarsbyn och hör vad Britta Backman tänker som en av de första besökarna efter att handelsboden öppnat för allmänheten. Foto: Joakim Nordlund/SVT

Följ med in i grosshandlarvillan i Gunnarsbyn som övergavs på 30-talet

Uppdaterad
Publicerad
Forsbergs gamla handelsbod i Gunnarsbyn i Råne älvdal har öppnats för allmänheten. Förutom handelsboden finns också en stor grosshandlarvilla på gården som stått stängd och orörd sedan 1930-talet. Besökarna var imponerade över hur de gamla byggnaderna bevarats.

– Äntligen får vi komma för att se. Det är jättefint att höra hur de försökt hitta igen allt som gamla lager och annat, säger Britta Backman som var en av besökarna.

Svante Naess jobbar i den gamla handelsboden. Foto: Joakim Nordlund

Förutom handelsboden finns också en 300 kvadratmeter stor grosshandlarvilla byggd i början av 1900-talet på gården, berättar Mogens Amstrup för besökarna. Han har tillsammans med sin fru Lena sörjt för att ställa i ordning den gamla villan och handelsboden.

Mogens Amstrup berättar bland annat att man hittat tapeter tillverkade i början av 1900-talet och handsmidd spik och skruv från 1920-talet.

Imponerade besökare

– Det är en kulturskatt och jag är glad att familjen som ägde det här huset stängde igen det utan att göra ingrepp. Det är många fina fastigheter som vi har förstört för att vi ska modernisera och göra dem bekväma. Men här var det så att när dörren öppnades låg det kvar gamla tidningar från 1930-talet. Det är häftigt, säger Ann-Katrin Granström från Lassbyn.

Som smör

Hur gick då försäljningen i den gamla handelsboden? Vi träffar Svante Naess som jobbat hårt under dagen.

– Det var rusning idag. Jag är helt körd. Jag har sålt spik och skor och pommac- och såpa!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer