Johan Engström, Hanna Öbergs morbror. Foto: SVT

Morbror Johan: ”Jag skrek och grät”

Uppdaterad
Publicerad

I Svensbyn, Hannas Öbergs hemby utanför Piteå, är glädjen förstås stor efter hennes OS-guld. En av dem som följde loppet var hennes morbror som är bosatt i grannbyn Blåsmark..

Solen skiner över Piteå i dag när Svensbyns stolthet Hanna Öberg tagit OS-guld. Öberg är född i Kiruna men båda hennes föräldrar är från Piteå, där hon även har vuxit upp. Här bor också stora delar av hennes släkt kvar, en av dem är hennes morbror Johan Engström.

Han var givetvis en av många som följde torsdagens lopp, och han gjorde det via radion på sin arbetsplats ute på Lövholmen i Piteå. 

”Det är helt fantastiskt”

–Jag satt och svetsade en plåt och grät och skrek. Det var väldigt jobbigt, säger han när vi träffar honom bara någon timme efter guldskällen.

–Det är helt fantastiskt att hålla ihop det i fyra skjutningar. Att det skulle gå så här bra redan första OS var kanske inte planerat. Jag minns inte hur gammal hon var men när hon var ung så sa hon att hon skulle bli bäst i världen i skidskytte. Det har hon ju visat idag, att det är möjligt, så det är fantastiskt, säger Johan Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.