Transvården i norr kan flyttas till Stockholm. Hannes Olofsson från Lannavaara har ett upprop som samlat tusentals namnunderskrifter. Foto: Privat

Hannes protest samlar tusentals – transvården i norr kan flyttas till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Hannes Olofsson från Lannavaara har fått vård i Umeå. Nu har den startat ett upprop mot att transvården i norr kan försvinna och flyttas till Stockholm istället – ett upprop som samlar tusentals.

Socialstyrelsen föreslår att centralisera all transvård till tre platser i Sverige. I dag ligger könsidentitetsmottagningen för norra Sverige i Umeå men kan komma att flyttas till Stockholm.

– Det är viktigt att vården är likvärdig och att centralisera den till de större städerna i södra Sverige är en försämring som innebär längre resor. Det är redan i dag ett stort kliv att söka hjälp, säger Hannes Olofsson.

Startade upprop – 6 000 har skrivit under

Hannes bor i Lannavaara i Kiruna kommun och vill använda pronomenet ”den”. Den har fått vård i Umeå och reagerar starkt mot flytten och har därför startat en proteströrelse och namninsamling på sociala medier.

– Vi är runt 6 000 personer som har skrivit under och det känns jättekul att vi är så många. Det kunde jag inte tro när jag startade namninsamlingen, säger Hannes Olofsson.

I videon hör du Hannes tankar kring den eventuella flytten av transvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.