En av de personer som greps i jaktbrottsrazzian har ett myndighetsuppdrag med koppling till viltvård. Foto: Simon Eliasson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänkt hanterade rovdjursfrågor på Länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

En av de fem personer från Norrbotten som igår greps och som anhölls, misstänka för grovt jaktbrott på björn och järv, innehar myndighetsuppdrag för Länsstyrelsen i Norrbotten med viltförvaltning.

En av de fem personer från Norrbotten som igår greps och anhölls misstänkt för grovt jaktbrott på björn och järv, innehar myndighetsuppdrag för Länsstyrelsen i Norrbotten just vad gäller viltförvaltning.

– Det här är en person som åtnjutit det allra högsta förtroendet och som haft förtroendeuppgifter. Han fanns här redan långt före jag kom hit och han har visat ett gott omdöme tidigare. Nu får vi ha is i magen och se vad det här leder till, säger Landshövding Sven-Erik Österberg till SVT Nyheter Norrbotten.

På sannolika skäl misstänkt

Samtidigt vill åklagaren inte säga vad mannen misstänks ha gjort.

– Vi kommenterar inte de enskilda misstankarna mot enskilda personer. Jag vill betona att det just nu handlar om misstankar. Misstankarna är på den högre nivån, sannolika skäl, men det krävs väldigt mycket mer för att någon ska bli dömd, säger miljöåklagare Christer B Jarlås, som leder förundersökningen.

Den utredning som lett fram till gårdagens gripande av de fem personerna har skötts från Västerbotten.

– Media verkar ha hängt upp sig på just detta. Utredningen har letts av enheten för grova brott och den finns i Umeå. Det här är en av fördelarna med polisens nya organisation, att man jobbar gränslöst. I den gamla inledningen så hade en enskild länspolismyndighet haft svårt att mobilisera de resurser som krävs för en sådan här utredning, säger Christer B Jarlås.

Det är väldigt få poliser som känt till att den här utredningen pågår, beror det på att man varit rädd för att poliser skulle läcka information?

– Det normala är när man har en utredning att det är en liten grupp som håller på med det. Det är ju så att ju färre som vet desto bättre är det. Tyvärr var det ju så i det här fallet att så fort en lite större grupp informerades så kom det ut uppgifter i media igår. Det visar hur rätt det var att hålla det här i en liten grupp, säger miljöåklagare Christer Jarlås.

Utesluter inte fler gripanden

De fem männen har nu fått sina försvarare och kommer att höras med försvarare närvarande under dagen.

– I eftermiddag kommer vi att ta ställning till om vi ska begära de misstänkta häktade, säger Christer B Jarlås som menar att bevisläget mot de fem männen är gott.

Tror du att ni kommer att göra fler gripanden?

– Det kan inte uteslutas. Utredningen befinner sig i sin absoluta inledning. Massor av ny information kan komma fram när vi hör människor och vad det kan leda till har jag ingen aning om, säger Christer B Jarlås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet