Haparanda satsar på klimatsmart skolmat

Publicerad

Kommunen ska bland annat köpa in mindre kött och dryga ut skolornas kötträtter med grönsaker, bönor och linser.

Det är tisdag förmiddag och kökspersonalen på Gränsskolan i Haparanda håller på att förbereda dagens lunch – pastagratäng. En helt vegetarisk rätt där kökspersonalen har finhackat linser och grönsaker så att de i princip är osynliga. Annars anar de protester.

– Det drar ner rätten för barnen om det är linser eller morötter i en maträtt. Det märker vi, säger köksmästaren Rickard Järlstig.

I höst kommer alla skolor i Haparanda att börja servera mer klimatsmarta måltider. Bland annat kommer all kökspersonal att utbilda sig i vad klimatsmart är och kommunen kommer även att köpa in 20 procent mindre kött än tidigare. Till exempel vill man dryga ut köttfärssåsen med sojafärs, linser och grönsaker.

”Folk äter för mycket kött”

Trots klimatsatsningen är enbart tre rätter vegetariska på en fem veckors-period.

– Folk äter alldeles för mycket kött. Så det här gör vi av miljöskäl. Det handlar inte om någon besparing, säger kostchefen Pirjo Pasma.

– Blir det här egentligen någon skillnad om man ser det från ett miljöperspektiv. Ni serverar ändå bara helt vegetariska rätter tre gånger under fem veckor?

– Inte om bara Haparanda gör det. Men om alla kommuner i Sverige skulle minska sitt köttintag med 20 procent blir det ju ganska stor skillnad, säger köksmästaren Rickard Järlstig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vårtklimat - köttet

Mer i ämnet