Eric M Runesson sitter på stol 1 i Svenska Akademien. Nu leder han även utredningen kring den 50 år gamla rennäringslagen. Foto: Stefan Karlsson/Sameradion & SVT Sápmi

Har aldrig lett en utredning förut – ledamot i Svenska Akademien avgör rennäringens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Han har aldrig lett en statlig utredning, men juristen och justitierådet Eric M Runesson som leder arbetat med att utreda och se över den 50 år gamla rennäringslagen gillar utmaningar.

– Det blir en utmaning, men en styrka är att jag har jobbat väldigt länge med svåra juridiska frågor, säger han till Sameradion & SVT Sápmi.

Utredningen har i uppdrag att analysera det samiska folkets rätt till jakt och fiske – både för samebymedlemmar och för dem som inte är det. Det är en parlamentarisk sammansatt kommitté som har inlett sitt arbete med att samla in fakta och kunskap.

– Utmaningarna är väl att hantera inom ramen av huvudbetänkandet ganska stora och komplexa frågor. Det blir definitivt en utmaning. Och att få med sig alla och att alla förstår lika mycket. Det kommer att kräva överläggningar, diskussioner och möten, säger Runesson.

Har aldrig lett en utredning

Eric M Runesson är från Stockholm, jurist och justitieråd i Högsta domstolen. Han är även ledamot i Svenska Akademien och 2018 valdes han in och sitter på stol nummer 1.

Han har aldrig lett en utredning, men tror att hans styrka är att han har arbetat väldigt länge med svåra juridiska frågor.

– Jag har numera ett domarperspektiv. Jag är van att hantera kolliderande intressen och principer.

”Det är en utmaning – jag gillar utmaningar”

Rennäringsfrågor och Svenska Akademien. Jag måste bara fråga, dras du till sådana här lite mer komplicerade sammanhang?

– Kanske är så. Det är ju en utmaning kort sagt och jag gillar utmaningar, säger ordförande för kommittéarbetet Eric M Runesson.

Delbetänkandet om jakt och fiske ska vara klar i november 2022 och själva uppdraget ska slutredovisas i maj 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.