Foto: SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Här anländer det första kryssningsfartyget

Publicerad

I sommar kommer flera stora kryssningsfartyg att angöra i Luleå. Under onsdagen anlände de två första.

På Södra hamnplan i Luleå står Luleå turistcenter redo för inte mindre än två stora kryssningsanlöp under onsdagen. Klockan 08 la kryssningsfartyget Saga Pearl  till vid Svartökajen och en timme senare anlände Birka med 1600 gäster. Båda fartygen lämnar Luleå vid 18-tiden.

– Nu ska vi titta på Luleå där Kyrkstaden i Gammelstad är det stora och sedan ska vi få information varför Luleå blev Stålstaden Luleå, berättar Allan Ånell, reseledare i pensionärsföreningen SPF Plogen i Östergötland.

Vad tycker du om vädret?

– Vi hade 30 grader hemma så vi tycker det är lite kylslaget, säger Allan Ånell innan han kliver på bussen som ska ta honom och hans grupp till Kyrkstaden i Gammelstad.

Och för Luleå som turiststad är kryssningsfartygen en bra inkomstkälla men också ett sätt att sätta Luleå på kartan.

– All turism är viktig och den här storleken som Birka som är cirka 1.500 gäster genererar det cirka en miljon kronor tillbaka i omsättning. Vi har räknat in passagerarnas aktiviter som de åker på, som exempelvis Världsarvet i Gammelstad och när de florerar i stadskärnan, berättar Marlene Bolstad, destinationsutvecklare på Visit Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer