Här anordnas jul för alla – ”Det finns en nöd som inte syns”

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad arrangeras Jul för alla i Kalix. Julmat och julklappar väntar besökarna. Bland arrangörerna finns ett företag, en frivilligorganisation och kommunen.

Julen är en högtid där familj, nära och kära samlas för att fira jul tillsammans. Så är den gängse bilden av högtiden men det finns människor som saknar nån att fira den med. I Kalix arrangeras för andra året Jul för alla. Iniativtagare är samtalsterapeuten Lena Jansson som arbetar med samtalsterapi och rådgivning i ett eget företag.

– Jag skulle nog säga att det här alltid funnits hos mig. Man kan inte göra allt men man kan göra någonting. Jag vet att julen är en ganska svår högtid för många. Och jag själv hade en ledig jul så då tänkte jag att jag gör något bra av det, berättar Lena Jansson.

Nöd som inte syns

Kalix kommun står för maten och julklapparna bidrar privatpersoner och företag med. Förra året kom ett 40-tal deltagare och då fick man ihop så många julklappar att socialförvaltningen kunde dela ut ett flertal efter arrangemanget.

– Det finns en nöd i samhället. Det finns hemlösa men vi lägger inte märke till dem så mycket. Jag tror inte att gemene man vet att det finns en nöd, säger Lena Jansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.