Här är de största bristyrkena i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen presenterade Arbetsförmedlingen nya prognoser för närmare 200 yrken både på nationell nivå och på länsnivå.

Prognoserna bygger på över 9 000 intervjuer med arbetsgivare runt om i landet, och visar fortsatt goda chanser till jobb inom många yrken både i år och på fem års sikt.

Utbildning innebär fortsatt goda jobbchanser. Det gäller för redan utbildade och för den som står inför sin studiestart. Bland de yrkena med minst konkurrens om jobben finns flera vårdyrken som barnmorskor, sjuksköterskor, läkare och undersköterskor.

Utbildad arbetskraft

 Andra exempel på yrken med goda jobbmöjligheter är lärare, civilingenjörer och it-specialister. Även för kockar, elektriker, snickare, svetsare, mekaniker och reparatörer ser det ljust ut.

– Det är framförallt utbildad arbetskraft som efterfrågas och en slutförd gymnasieutbildning är det viktigaste. Har du dessutom en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan, är jobbchanserna oftast stora, säger Ida Karlsson, analytiker.

Svårare för vissa yrken

Det är svårare att hitta jobb för personer med kort utbildning som söker jobb som till exempel vaktmästare, handpaketerare eller kafébiträden. Inom yrken som påverkas av strukturförändringar väntas också större konkurrens om jobben. Några exempel är banktjänstemän och kassapersonal.

Viktiga drivkrafter som påverkar efterfrågan på arbetsmarknaden fram till 2025 är befolkningsutvecklingen, med fler äldre och yngre, samt den tekniska och digitala utvecklingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.