Foto: SVT

Här är höstens tunga virusbesked och restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Först lättnader, sedan hårda skärpningar igen. Smittspridningen ökar nu, liksom begränsningarna för vårt liv och kraven på isolering.

Här är några viktiga beslut som tagits i höst:

1 oktober: Besök på äldreboenden tillåts igen. Förbudet, som har gällt sedan 31 mars, har varit svårt för de äldre som känt sig mycket isolerade, liksom för deras anhöriga som inte har fått träffa dem.

19 oktober: Folkhälsomyndigheten öppnar för att lokala allmänna råd ska kunna införas vid lokala utbrott. De kan innefatta en hel region eller delar av en region. Folkhälsomyndigheten beslutar om de lokala allmänna råden.

22 oktober: De särskilda råden för personer över 70 år skrotas. Råden, som innebar att 70-plussarna och personer i riskgrupper skulle isoleras för att skyddas, har då gällt sedan 16 mars. Nu poängteras i stället att alla människor ska hålla fysisk distans.

1 november: Begränsningen på 300 personer för allmänna sammankomster träder i kraft.

3 november: Regeringen meddelar att högst åtta personer tillåts i sällskap på krogen.

10 november: Regionala allmänna råd införs i Kalmar län, Västerbottens och Norrbottens län.

11 november: Regeringen meddelar att ett alkoholstopp på krogen från klockan 22 införs från och med fredagen den 20 november.

16 november: Regeringen meddelar att allmänna sammankomster nu begränsas till åtta personer. Statsminister Stefan Löfven hoppas att alla ska se detta som den ”nya normen”, och att alla nu undviker situationer där man träffar många andra människor.

17 november: Regeringen meddelar att avtal tecknats om köp av vaccin med tre olika tillverkare som, förutsatt att de blir godkända, kommer att räcka till hela befolkningen.

18 november: Regeringen meddelar att det ska bli lättare att bedriva undervisning i gymnasier och högskolor på distans. I våras undervisade gymnasie- och högskolor på distans från 17 mars till slutet av maj. Under hösten har undervisning på universitet och högskolor skett både på plats och på distans, liksom på vissa gymnasieskolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.