Foto: TT

Här är kommunen med mest strömavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Överkalix hade i genomsnitt nästan 27 timmar elavbrott under 2016 vilket är mest i hela landet. Och siffror från Energimarknadsinspektionen visar att det är det nordligaste delarna av landet som drabbas värst.

Det råder stora variationer i elavbrott i Sverige. Tittar man på medelavbrottstiden i landet var det nästan 27 timmar elavbrott i Överkalix 2016 jämfört med knappt 4 minuter i Oxelösund.

Energimarknadsinspektionens siffror visar även att det är kunderna i norra Sverige som drabbas mest – de 24 kommuner med längst medelavbrottslängd ligger alla i Norrbotten och Västerbotten.

Andelen kunder som drabbades av långa elavbrott, vilket är ett avbrott på över tre minuter, var 99,4 procent i Sorsele, drygt 88 procent i Överkalix och 0 procent i Oxelösund.

I går kunde vi också berätta att satsningen på två serverhallar i Överkalix kommun inte kan bli av då Vattenfalll inte kan leverera den ström som behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.