Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du hur Luleåpolitikern Thomas Söderström (L) vill att kommunen ska justera den ”utbildningskuld” de har till gymnasieelever. Foto: Filip Hannu/SVT

Liberalernas skolförslag i Luleå: Rädda ”covidgenerationen”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har påverkat Luleås elever mycket och nu kommer Liberalerna i kommunen med ett initiativ för att hjälpa dem som har fått kunskapsluckor under distansundervisningen. Förslaget? Sommarplugg och ekonomisk kompensation för uteblivet sommarjobb.

Thomas Söderström (L) skickade nyligen in ett nämndsinitiativ till kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden i Luleå för att försöka lösa den utbildningsskuld han anser att kommunen har till elever som både ska börja gymnasiet och som ska lämna gymnasiet.

– Det är jätteviktigt med satsningar på just de unga för det man presterar på gymnasiet, det kommer ju prägla resten av ens liv, säger han.

”Har en enorm utbildningskuld till dem”

Initiativet från Liberalerna handlar om en sommarsatsning för ”covidgenerationen” då många kommit efter i sina studier under distansundervisningen. Dessutom föreslår man en ersättning för dem som väljer att plugga ikapp och därför inte hinner sommarjobba.

– Vi har en skyldighet att göra allt vi kan för att hjälpa alla elever att nå dit dom vill för vi har en enorm utbildningskuld till dem på grund av pandemin, säger Thomas Söderström.

Vad har ni för förhoppningar att få igenom det här initiativet?

– Vi har tidigare diskuterat i barn- och utbildningsnämnden att vi behöver göra fler insatser just för att lösa den här utbildningskulden så jag hoppas att alla partier kommer att ställa sig bakom det här, säger Thomas Söderström.

Får positiva reaktioner av S

Emma Engelmark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden är positiv till Liberalernas förslag:

– Jag tycker att det är ett intressant och viktigt initiativ som Liberalerna har tagit och vi ska absolut se vad vi kan göra. Det är viktigt att ungdomarna inte kommer efter med studierna och får den hjälp de behöver. Vi erbjuder redan idag extra undervisning via sommarskola enligt skollagen . Vi kommer att titta vidare på möjligheten om att få ersättning för de som förlorar sommarjobbsinkomst på grund av extra studietid.

Hur snabbt kan ni komma med ett besked?

– Vi ska titta på detta omgående och återkomma så fort vi kan i frågan, säger Emma Engelmark.

I videon hör mer ingående hur sommarsatsningen skulle kunna gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer