Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hans Sternlund, SVT

Här är ”pinalen” från Kiruna som ska utforska Jupiters isiga månar

Uppdaterad
Publicerad

De första simulationerna med instrumentet gjordes redan 2005. Nu ska det skickas genom solsystemet mot jätteplaneten Jupiter.

Här är pinalen som ska utforska förutsättningarna för liv på planetens isiga månar.

Under fredagen samlas rymdfolket i Kiruna i aulan i Institutet för rymdfysik för att se direktsändningen från Franska Guyana där Ariane 5-raketen ska skicka upp rymdsonden Juice på sin lång resa.

I aulan finns också en replika av Juice som i verkligheten är tio gånger större. Bara solpanelerna mäter 85 kvadratmeter – som en större trerumslägenhet.

Juice innehåller ett tiotal instrumentpaket från olika länder. Sverige bidrar med två, ett från IRF i Uppsala och ett från IRF i Kiruna.

Ska mäta växelverkningar

Det senare går under benämningen Pep (Particle environment package) och ska mäta partiklar. Enkelt uttryckt ska man mäta växelverkningarna mellan Jupiters magnetosfär och ismånarna.

Alla fakta är små pusselbitar i den stora frågan om det finns förutsättningar för liv i haven under istäcket på månarna.

Rymdfysikern Martin Wieser har varit med i projektet i snart 20 år och tänker hänga med i tio år till när Pep kan börja leverera data.

I klippet visar han detaljerna i rymdsonden och förklarar Kirunaforskarnas bidrag i missionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.