Här är sjukhusets ”Autobahn” – analyserar tusentals coronatester på löpandeband

Uppdaterad
Publicerad

Testningen av befolkningen ska öka. Det är direktiven från regeringen. På laboratoriemedicin i Norrbotten har de nu ställt om sin verksamhet och är uppe i 2 000 coronatester i veckan.

Det är på laboratoriet i Sunderbyn de flesta av länets coronatester görs. Hälften av testerna görs med hjälp av prov från topsning i näsa och svalg, de visar pågående infektion av covid-19 och kallas PCR-test. Ett test som tas på alla patienter som skrivs in på länets sjukhus oavsett symptom just nu.

Ungefär sju procent av de testade har en coronainfektion

Enligt Region Norrbottens senaste statistik har ungefär sju procent av de som testas en pågående covidinfektion. När testet ska förberedas arbetar personalen i en säkerhetsbänk för att minimera smittorisken.

Coronaviruset i Norrbotten

– Det känns säkert, säger Fiona Murray som har skydd på händerna och kroppen men inte i ansiktet när hon förbereder några av dagens tester.

Kiruna, Gällivare och Piteå kan numera göra snabbtester för att minska väntan när PCR-proverna ska skickas. Inom kort kommer även Kalix kunna göra den här typen av snabbtester.

Autobahn används till antikroppstesterna

Den andra hälften av testerna är de så kallade antikroppstesterna. De görs för att se om en person redan haft sjukdomen och utvecklat antikroppar. Det testet görs med hjälp av ett blodprov. På Sunderby sjukhus görs de i en automatiserad process som innebär att stora mängder kan analyseras. Automationsbanan liknar ett löpandeband och har efter en omröstning av personalen döpts till Autobahn.

– Den gör att vi kan köra prover dygnet runt, säger Helena Lilja som är enhetschef på kliniskt mikrobiologi och den som har det övergripande ansvar för alla coronatester som görs i Norrbotten just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet