En inte så vanlig syn. Foto: Tomas Bergman, Luleå kommun

Här drivs renhjorden genom centrala Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Många Lulebor stannade upp och förundrades över synen av en renhjord mitt i centrala Luleå när Sirges sameby för första gången på drygt 50 år flyttade sina renar genom staden.

Senast som Luleborna fick beskåda någonting liknande var 1967. Då var det bristen på mat för renarna i högre terräng och ett gynnsamt isläge som gjorde det möjlig. Samma sak var det i år när Sirges sameby flyttade sina renar från Bälinge by och ut i Luleå skärgård via de centrala delarna av Luleå.

Mellan åtta och tio renskötare deltog i flytten av renhjorden. En av dem var Jakob Nygård, Sirges sameby.

Foto: Tomas Bergman/Luleå kommun

Vad ska man tänka på när man flyttar en renhjord genom en stadsmiljö?

– Det är klart att det är speciellt. Mycket kan hända. Men vi var rätt många som deltog så det gick bra, säger Jakob Nygård.

”Älven – en naturlig flyttväg”

Hur många som deltog vid flytten den 17 april 1967 är oklart men då tog det tre försök och många timmars arbete för att få renarna att gå under Bergnäsbron. Den här gången gick det bättre.

Varför flyttar ni den här vägen?

– Älven är ju en naturlig flyttväg och med tanke på isen så var det gynnsamt. Vi jobbar ju med naturen och det handlar också om väderförhållanden som gjorde det till den bästa flyttvägen, säger Jakob Nygård.

Nu ska renarna förhoppningsvis kunna äta upp sig ute i Luleå skärgård innan flytten till fjälls startar.

– Vi tror att det kommer att bli flytt hemåt i månadsskiftet mars/april, säger Jakob Nygård.

1967 var det stora problem med att få renhjorden att gå under Bergnäsbron – den här gången gick det bättre. Foto: Tomas Bergman, Luleå kommun
Färden gick från Bälinge by och ut i Luleå skärgård. Foto: Tomas Bergman, Luleå kommun
Så här såg det ut senast en renhjord drevs genom Luleå för 50 år sedan. Foto: Luleå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.