Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikaela Dahlberg var en av besökarna som kom till Teknikens hus i Luleå för att testa roboten – se hur den fungerar och hör mer i klippet. Foto: Erica Olofsson/SVT

Här gräddar roboten hundratals våfflor till barnen i Luleå – våffeldagen till ära

Uppdaterad
Publicerad

Under självaste våffeldagen bjöd Teknikens Hus i Luleå in barnen för att träffa en speciell gäst: våffelroboten från Piteå.

Med ett enkelt knapptryck gräddar roboten våfflor till alla som vill smaka. Människorna behöver bara göra smeten.

Det blev en stund teknikkrångel innan roboten hamnade på rätt spår när det var dags att grädda våfflor till besökarna.

– En position hade ändrat sig så roboten tappade gaffeln när den skulle lägga tillbaka den. Då föll den ned i golvet och sprack, för det är bara 3D-printad plast. Man kanske måste gör en förstärkning till den kommande versionen, säger Jens Lindberg som ligger bakom uppfinningen.

Gör en våffla på 160 sekunder

Till vardags står den hemmabyggda roboten i ett garage i Harrbäcken utanför Piteå. Det var 8-åriga Selda som beställde den av sin pappa när hon var sugen på våfflor.

Det har blivit en hel del frasig föda i familjen eftersom roboten fixar den perfekta våfflan på 160 sekunder. Det gjorde den även idag på Teknikens hus i Luleå – där allmänheten kunde skåda underverket och samtidigt njuta av maträtten på dess alldeles egna dag den 25 mars.

– Det har varit ett enorm stort intresse för roboten, säger Jens Lindberg.

I videon ser du när roboten gräddar våfflor och så berättar ägaren vilka nya förmågor roboten ska få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.