Här hyllas snöröjarna

Publicerad

Årets vita jul har gett många villaägare en hel del jobb med skottning. Vi gjorde ett nedslag i plogsvängen i Luleå och möttes av oväntat positiva tongångar.

På Vinbärsstigen på Hertsön i Luleå jobbar två traktorförare med att röja snö. Var och varannan radhusägare är ute med snösläde för att ta bort vallarna utanför den egna uppfarten. 

– Snöröjarna gör ett jättebra jobb. Bättre än tidigare år. De har tagit bort en jättestor snöhög som jag hade utanför uppfarten, säger radhusägaren Rolf Morin.

Han ropar upp till plogbilsföraren Linus Liljeholm, som sitter i sin hytt:

– Hörru du, ni gör ett väldigt bra jobb!

Snöröjaren Linus Liljeholm är ovan vid att få beröm.

– Det känns väldigt annorlunda. Det är kul, säger han.

Är det ofta man får beröm som snöröjare?

– Absolut inte! Aldrig nästan. Det är arga miner för det mesta! Det har hänt att man fått nån snöspade i traktorn också. Det hände i förra veckan, säger Linus Liljeholm. 

Bostadsgatorna ligger längst ned på kommunens prioriteringslista när det gäller att snöröjas efter snöfall. Men målsättningen är att gator ska vara minst fyra meter breda när röjningen är klar. Det målet har man klarat med råge på Vinbärsstigen. 

– Försök att ha soptunnorna indragna när vi kommer, och bilarna på uppfarten, så blir allting bättre, säger Linus Liljeholm och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer