Här kan du se några bilder från den internationella kattutställningen i Luleå som börjar idag, lördag, och avslutas på söndag. Först är det incheckning – sedan börjar bedömningen. Foto: Irene ÅströmVisa alla (3)
Visa alla (3)

Närmare 400 katter intar Arcushallen i Luleå

Publicerad

Närmare 370 katter tar över Arcushallen i Luleå i helgen när en internationell kattutställning anordnas.
– Vi jobbar med att öka kattens status, säger Irene Åström, volontär på utställningen.

Under lördag och söndag anordnar föreningen Norrskenskatten den årliga kattutställningen i Luleå. Utställningen är internationell och katterna och deras ägare kommer från både Sverige, Norge och Finland. Poängen med utställningen är att höja kattens status i samhället.

– Hundarna har alltid haft en mer framstående position men katterna börjar komma nu, säger Irene Åström som jobbar med utställningen.

Hon tycker att utställningen faktiskt har bidragit till att fler får upp ögonen för katter.

– Vi har jättemycket publik i Luleå. Det finns helt enkelt hur mycket som helst att lära sig om katter. Vi är på frammarsch.

Får poäng för päls och temperament

Katterna delas först in i olika kategorier efter sin ras. Om de sedan tar sig hela vägen fram kan de vinna utställningens finaste pris – best in show. Totalt kommer elva domare från Sverige, Norge, Tyskland, Polen, Nederländerna, Estland, Italien och Tjeckien att bedöma djuren.

– Domarna bedömer katternas rasstandard. Hur huvudet är, hur kroppen är, temperamentet, kattens mönster, päls och ögonfärg. Men också svansen om den är lång och eller kort, säger Irene Åström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer