Norrmännen kan köra 35 mil för att köpa läsk och godis billigt i Sverige. Foto: SVT

Här invaderar sötsugna norrmän Sverige inför påsken

Uppdaterad
Publicerad

På affären i Abisko fyra mil från norska gränsen är det högtryck inför påsken. Orsaken till att norrmännen kör så långt för att handla sötsaker i Sverige är den höga sockerskatten i Norge.

Norrmännen reser långt för att handla svenskt, 35 mil enkel väg är inte ovanligt. Abisko är en av handelspunkterna.

– Vi har åkt från Lofoten för att handla godis och läsk. Vi ser det som en påsktur tillsammans med goda vänner, det är en fin tur, säger Marianne Bakken från Leknes i Lofoten.

Köper sötsaker för 800 kronor

Orsaken till invasionen av köpsugna norrmän är att sockerskatten i Norge är väldigt hög. Det lönar sig att åka långt för att handla i Sverige, menar fyra väninnor fån Lofoten som lastar bilen med läsk och godis. De visar upp ett kvitto på 800 svenska kronor och säger att i Norge skulle det kosta en bra bit över 1 000 norska kronor.

– Det är mycket billigare med sötsaker i Sverige, är man flera som delar på bensinkostnaden blir det lönsamt även om man åker långt, säger Marianne Bakken från Leknes.

Förslaget: Sänk sockerskatten

Producenter i Norge har demonstrerat utanför parlamentet Stortinget i Oslo. De protesterar mot sockerskatten och menar att den sneddriver konkurrensen. En statlig utredning som är lämnad till norska regeringen föreslår att sockerskatten bör sänkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.