Delar av Storgatan i Luleå är nu avstängd och ska målas i olika färger. Foto: SVT

Se hur hela gatan målas i olika färger

Uppdaterad
Publicerad

Den 26 maj invigs ”Sommargatan” i Luleå och just nu håller gatorna på att målas i olika färger. Tanken är att man ska ge mer plats för människan i centrum istället för bilar och parkeringsytor.

”Sommargatan” som den kallas av Luleå kommun kommer att vara öppen under perioden 26 maj – 19 augusti och just nu är förberedelserna i full gång.

– Nu gör vi en gata som ser ut som en orm med olika kulörer. Vi vet inte riktigt säkert själva men vi tror att de ska cykla här, säger Birger Nilsson, Lkb måleri och golv med ett leende.

Det kommer även att sättas ut en grön matta efter gatan.

– Sen blir det en heltäckningsmatta, en utematta som blir som en grön gräsmatta.

Trafiken stängs av

Arbetet innebär att en del av Storgatan i centrala Luleå stängs av för fordonstrafik mellan Kungsgatan och Hermelinsgatan. På det utrymmet kommer istället ytor med olika aktiviteter att finnas.

– Vi vill ge Luleåborna en känsla för hur staden kan upplevas med ett centrum som i större utsträckning präglas av grönytor, rekreation och hållbara transportval, säger Helena Lindvall på Luleå kommun.

Exempel på aktiviteter är cykelutlåning, cykeltaxi, utebio, och ”bokbox” vilket kommer vara ett ställe där man kan hämta en bok och läsa på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.