Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Ulrika Rova, professor vid LTU, berätta mer om projektet. Foto: SVT

Här omvandlar forskarna sjöpungar och skogsavfall till kostfiber

Uppdaterad
Publicerad
Här är labbet på Luleå tekniska universitet där forskare hoppas omvandla skogsavfall och sjöpungsrester till kostfiber som ska få fart på tarmen. SVT har besökt labbet där forskningen pågår för fullt.

Forskningen sker i ett nära samarbete med en mängd aktörer och finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas via det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation samt deltagande aktörer.

Det som lockar i skogsavfallet och sjöpungarna är cellulosan, som går att omvandla till prebiotika – kostfibrer som får tarmbakterier att förökas. Målet är att ta fram en produkt som kan tas som piller eller användas i filmjölk och hälsoshots.

– Vi vill att de här hälsofrämjande bakterierna ska frodas på prebiotikan, säger Ulrika Rova, professor i kemiteknik vid LTU. Hon är den som leder projektet.

I klippet berättar Ulrika Rova mer om projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer