Här räddas älgarna med hög musik och höbalar i Arjeplog. Se älgarna vandra i klippet. Foto: Privat

Här räddas älgar i Arjeplog med hög musik och höbalar

Uppdaterad
Publicerad

Det är många älgar som vandrar vid Lippi utanför Arjeplog, men det varma vädret har gjort isen svag och många älgar har drunknat på grund av detta. Stefan Hallnor fick nog och beslöt att skydda älgarna.

Det är när älgarna försöker passera Skellefteälvens svaga is som tragedierna inträffar.

– Jag tänkte det kändes för jävligt. Det var inte bra. Det är hundratals som går precis där. Om jag ser 50-60 älgar så är det 100 i skogen som jag inte ser. 19 stycken har drunknat hittills och jag tänkte att det behövde stoppas, säger Stefan Hallnor, iniaitivtagare för att rädda älgarna.

10 000 kronor på en timme

Stefan Hallnor började med att själv ta ut åtta höbalar för att älgarna skulle ledas bort från isen och äta av dem, men det räckte inte till. Då kom hans son fram till idén att ta hjälp av Facebook för insamling till höbalar.

– Höbalar kostar ungefär 350 kronor och på en timme fick vi in 10 000 kronor. Jag trodde inte det var sant. Så många ville hjälpa till, säger Stefan Hallnor.

Hög musik och höbalar

Stefan Hallnor har tagit till många knep för att hålla bort älgarna från isen.

– Vi har satt upp plastband för att skrämma dem och hålla dem borta. Vi har även satt upp transistor och radio med musik för att skrämma dem, även höbalar har vi lagt ut.

Knep som har visat sig ha framgång.

– Sen vi började med detta har ingen älg drunknat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.