Under en gråmulen lördag plockar handbollsungdomar rent Aldersjön i Boden. Foto: Privat

Här städar handbollslaget rent stränderna

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen plockar runt 2000 ungdomar runt om i Sverige upp skräp från landets stränder i samband med Strandens dag. I Norrbotten deltar två idrottsföreningar – Hornskrokens IF Handboll i Boden och Piteå rid-och körsällskap.

– Det är två skäl bakom till varför vi är med. Tanken är att Städa Sverige ska få hjälp att städa stränderna men också att få in ett miljötänk hos barn och ungdomar. Man lämnar inte skräp på stränder och vid vägkanten, säger Elisabeth Rutström, lagledare för Hornskrokens IF Handboll i Boden.

Föreningen får även en summa pengar för sin insats.

– Det blir en win-win-situation. De får stranden städad, våra tjejer får ett bättre miljötänk och en slant till lagkassan.

Samlade in 25 ton

I dag ger sig alltså runt 2000 ungdomar från nästan 100 idrottsföreningar över hela Sverige ut för att städa totalt 300 kilometer strand- och kuststräckor. Förra året samlade man in drygt 25 ton skräp. Ungdomarna får även gå en kortare miljöutbildning för att lära sig mer om miljöfrågor.

Bakom initiativet står idrottens miljöorganisation Städa Sverige och Pantamera. I år räknar man med att slå nytt rekord, både i antal deltagare och i strandstäckor. Men i Norbotten är det endast två idrottsföreningar som nappat.

– Jag vet inte varför det är så. Men det verkar vara fler som gör vägstädning, det står ju säckar vid varenda vägsträcka, säger lagledaren Elisabeth Rutström.

Sa åt nedskräpare

I Norrbotten kommer föreningarna Hornskrokens IF Handboll och Piteå rid-och körsällskap att städa kring till exempel Aldersjön, Vändträsk och Gläntan/Klubben.

Har det varit svårt att motivera ungdomarna att städa en lördag?

– Nej, det tycker jag inte. De har varit duktiga på att göra miljöutbildningen och är intresserade av det. För något år sedan sa till exempel en tjej att hon sagt till när någon lämnade kvar en chipspåse på stranden. Så någonstans stannar miljötänket kvar, säger Elisabeth Rutström, lagledare på Hornskrokens IF Handboll i Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.