Se hur nära det nya konstprojektet hamnar ishotellet. – Tror absolut inte att vi blir konkurrenter, säger Arne Bergh, tidigare ishotellchef. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här satsar tidigare ishotellchefer på nytt konstprojekt – mittemot ishotellet

Uppdaterad
Publicerad

Två före detta konstnärligt ansvariga chefer vid Icehotel i Jukkasjärvi har startat ett nytt konstprojekt – tvärs över älven vid deras gamla arbetsgivare. Men de vill inte se projektet som en konkurrent till ishotellet.

Arne Bergh och Jens Thoms Ivarsson har båda haft rollen som ”creative directors” vid ishotellet i Jukkasjärvi. Arne Bergh är fortfarande delägare i Icehotel AB, men i övrigt har de inga kontakter med sin gamla arbetsgivare.

Nya konstverket – gädda från Poikkijärvi

Under fredagskvällen invigde de sitt nya projekt som går under namnet Poikki pike, som betyder Poikkijärvigädda. Konstprojektet ligger tvärs över Torne älv och mittemot ishotellet.

Nya projektet ligger nära gamla arbetsgivaren

Det är egentligen ett sorts ramverk som de har byggt och dragit ut en bit på isen där man ska kunna ha konstutställningar eller uppföra performanceföreställningar.

– Det vi skapar här är helt fritt. Vi vill inte ha några ramar, säger Jens Thoms Ivarsson.

I videon ovan kan du se hur nära det nya konstprojektet egentligen ligger deras gamla arbetsgivare. Och få svar på den givna frågan: Handlar inte detta om att försöka locka över ishotellets gäster?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.