SVT:s meteorolog Jannicke Hansen svarar på dina väderfrågor om Norrbotten. Bland annat funderar familjen Roy från Hong Kong över det ruggiga oktobervädret. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Här svarar SVT:s meteorolog på din väderfråga om Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Vad är värmerekordet och vilken är den lägsta temperaturen som uppmätts sedan mätningarna startade i Norrbotten? Varför ryker det från Torneälven när kylan kommer? Passa på att ställ din väderfråga till SVT:s meteorolog Jannicke Hansen Geitskaret – klockan 13:00 den 27 oktober chattar hon med läsarna.

Här svarar SVT:s meteorolog på din väderfråga

Pinnat inlägg

Nu är chatten igång! Idag var det riktigt ruggigt här i Luleå. Ställ dina väder frågor till vår meteorolog här!

Nu avslutar vi chatten. Tack för era frågor och tack Jannicke för svar!

Peter Estola • Hej! Blir det någon höst storm i närtid? Oftast högt vattenstånd i samband med det! Råneå skärgård!

Inom 10-dygnsprognosen finns det inga höststormar men vi kan nog räkna med att vi får någon senare i höst eller vinter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lasse Almlöv i Luleå har också en fråga till meteorologen.

Det vi vet är att det har blivit varmare men om vintern är kortare är det svårt att svara på. Det varierar väldigt mycket från år till år. Det riktiga kylan kommer ofta senare nuförtiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lars Lindqvist i Luleå funderar över osäkra prognoser.

Träffsäkerheten sjunker i allmänhet ju längre fram i prognostiden man kommer. Därför är till exempel en 12-timmarsprognos i allmänhet säkrare än en 120-timmarsprognos.
Men det finns undantag. Det kan exempelvis vara svårt att prognosera alla väder- och vindvariationer i det lågtryck som passerar idag, mycket lättare att beskriva vädret i det högtryck som utvecklas tre dagar senare.
Så därför kan det variera så.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Familjen Luy från Hong Kong är på besök i Luleå och har en fråga om oktobervädret.

Variation in weather is normal during this time of year. Some years we have sunny autums and other years, like this one, it can be cloudy, windy and lots of rain. So i would call this a normal variation but bad luck if you want to se northern lights.

Jonas Henriksson • Varför är man inte intresserad av en helhetsbild när det kommer till solsken?

Under 1970- och 80-talet gjordes ett stort internationellt arbete för att göra olika solskenstidsmätningar jämförbara inbördes mellan olika fabrikat av mätare, men även med nya typer av instrument som började komma.

Den världsmeteorologiska organisationen, WMO, beslutade om en fysikaliskt baserad definition på solskenstid som den tid då den direkta solstrålningen är större än 120 W/m².

För att få en god överensstämmelse med äldre mätningar valdes just 120 W/m² baserat på den genomsnittliga känsligheten hos en typisk Campbell-Stokes heliograf för soltidsmätning. Källa: Smhi.

Ann • Jag vill att ni slutar prata om Lappland och Lapplandsfjällen. Det är faktiskt sårande.

Vi vill inte såra någon och har förståelse för att du känner så.

Jonas • Varför mäter man inte soltimmar dygnet runt? Det handlar väl ändå om det är trevligt väder eller inte? Inte om hur brun man har chansen att bli.

Det finns en regel att man bara mäter soltimmar när den direkta solstrålningen är större än 120 W/m². Så mest dagtid alltså.

Henriksson • Varför mäter man regn på natten när jag ändå sover?

Man mäter regn under hela dygnet för att få en helhetsbild av hur mycket som kommer.

Ingemar S • Hej,, jag är sjuttio år, minns att det alltid var vinter i oktober i Luleå när jag var barn. stämmer det eller minns jag fel

Hej. Du minns rätt. Det var kalla och snörika år på 50-60 talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.