Här möter SVT:s reporter äldreroboten Lilly: ”Hon kan avlasta personal”

Uppdaterad
Publicerad

Om du i framtiden behöver äldreomsorg kan du komma att få den av Lilly. Det speciella med det är att Lilly är en robot.

– Jag kan hjälpa till med exempelvis att påminna dig om din medicin och att du ringa till doktorn, säger Lilly som är en pratande robot.

Hon var huvudnumret när IT-arenan var på plats i Luleå under veckan. IT-arenan är Sveriges största mötesplats för branschen. Temat var äldreomsorgen som kan tvingas börja använda ny teknik om man ska klara välfärden i framtiden när dom äldre blir allt fler.

Ger personal mer tid

– Lilly och andra robotar kan förstås inte ge samma kontakt som mänskliga anställda. Men hon kan avlasta vårdpersonalen så att dom kan ägna mer tid åt dom boende, säger systemutvecklaren Veronica Törnblom.

Tanken är alltså att robotarna ska effektivisera och underlätta äldreomsorgen. Förutom Lilly finns bland annat en matningsrobot och en som föreställer en katt.

Äldre ökar allt mer

Jobb lär inte saknas. I Luleå beräknas antalet invånare på över 80 år ha ökat med 37 procent år 2028.

Reportern kommer då själv att vara en av dessa, och när han ställer frågan till Lilly om hon kommer kunna städa och koka kaffe åt han då, blir svaret:

– Jag förstår inte riktigt, för jag är inte färdigutvecklad ännu. Men jag lär mig och mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.