Hård julklapp till studenter

Publicerad

Löntagarna får sänkt skatt och löneförhöjning, men det gäller inte alla grupper i samhället. Sänkt studielån och höjda hyror väntar studenterna.

Så här lagom till Jul brukar många anställda få en julklapp och till Sveriges alla studenter överlämnade Nordnytt idag ett paket med hälsning från regeringen.

– Ja, det var ju inte riktigt vad jag hade på min önskelista, säger Karl Norling, ordförande för Luleå studentkår, när Nordnytt överräcker honom julklappen som innehåller sänkta studielån och höjda hyror.

– Det känns så klart jobbigt med tanke på att man lägger ned så mycket tid och engagemang på studierna. Man har ju inte riktigt tid att arbeta om man ska klara av att studera på heltid, så studielånen är mycket viktiga, säger Sophie Johansson, student på Luleå tekniska universitet.

Sjunkande konsumentpriser

För första gången på många år så sjunker nu studielånen, inte så mycket, bara med 16 kronor i månaden. Det beror på att Sverige i genomsnitt har sjunkande konsumentpriser och studielånen följer det som kallas för konsumentprisindex.

Samtidigt vill nu den privata hyresvärden Lindbäcks i Luleå höja hyran för sina studentlägenheter med drygt tre procent från årsskiftet. För en etta på Vänortsvägen innebär det en höjning med drygt en hundralapp i månaden till cirka 3.200 kronor i månadshyra.

– Om man tittar på kostnadsökningarna i Luleå så ligger de runt en procent. Vi tycker att det är lite märkligt att om man bygger studentlägenheter så måste ju studenterna har råd att bo där, säger Roger Enbom, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Sveriges Förenade Studentkårer gjorde i början av året en students budget och den visade att vi går back med 800 kronor i månaden på de studiemedel som vi har, säger Karl Norling, ordförande för Luleå studentkår.

Allt dyrare

Men hyresvärdarna vill ju ha täckning för sina ökade kostnader.

– Det finns ju en lokal kostnadsökning i Luleå, fjärrvärme, vatten och avlopp och det stiger ju, men det är inte alls på den nivå som hyresvärden yrkar på, säger Roger Enbom, förhandlare på Hyresgästföreningen.

För balansens skull så vill vi påpeka att i somras höjde kommunala Lulebo hyran för sina studentlägenheter med en 50-lapp i månaden och i juni nästa år kommer Lulebo att höja hyran igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer