Hårdare regler väntar för vedeldning

Uppdaterad
Publicerad

Torr ved och modern utrustning – det är idealförhållanden för vedeldning. Att elda fel kan skada omgivningen, och snart blir reglerna hårdare.

Kylan kryper på och många husägare ser fram emot att kura ihop framför brasan. Men röken och lukten som bildas kan störa grannfriden.

Kommunerna bestämmer när och hur man får elda, men en långvarig tvist kan hamna hos länsstyrelsen. I Skåne, där myndigheten i snitt får in fem ärenden per år i frågan, avgjordes nyligen en flera år lång konflikt. Ett par i Hässleholms kommun som ville fortsätta elda i sin över 30 år gamla panna fick till slut fick rätt. Länsstyrelsen menade att det inte var rimligt att kräva att de skulle köpa en ny – trots enträgna klagomål från grannarna på stickande lukt och försämrad luft.

En majoritet av de svenska vedpannorna är gamla och omoderna, men miljökraven för såväl pannor som kaminer och vedspisar kommer att skärpas. I oktober klubbas nya EU-regler igenom inom ramen för det så kallade ekodesigndirektivet.

– Reglerna träder i kraft tidigast 2018. Då införs nya gränser för de produkter som säljs på marknaden, säger Carlos Lopez, expert på Energimyndigheten.

Inte heller den som renoverar eller bygger nytt får då fortsätta att använda en gammal panna med omodern teknik.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer