Foto: Mats Lennartson/TT

Hårt väder i norra Lapplandsfjällen – avstängd väg och lavinfara

Uppdaterad
Publicerad

Det råder hårt väder i norra Lapplandsfjällen på måndagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning samtidigt som det varnas för stor lavinfara i Abisko och Riksgränsen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning  fram till måndag eftermiddag. Det beräknas blåsa uppemot 18-24 meter per sekund. Mest utsatt är kalfjället och vissa utsatta dalgångar. Det kan komma en del snö.

Naturvårdsverket varnar även för stor lavinfara i Abisko och Riksgränsfjällen under måndagen. Det är kraftigt snöfall, mycket hårda vindar och intensivt snödrev som gör att lavinfaran ökar. Rådet är att undvika all lavinterräng, det vill säga branta sluttningar och närområdet till branta sluttningar.

Det hårda vädret gör att E10:an från Björkliden till Riksgränsen stängs av i båda riktningarna. Vägen förväntas vara avstängd fram till klockan 14.00. Dagens tågtrafik mellan Abisko och Narvik är också inställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.