Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så fortsatte Piteåprofilen sin ridverksamhet i Stockholm trots att företaget gått i konkurs. Foto: Polisen

Hästprofilen från Piteå levde laglöst – företaget var en bluff

Uppdaterad
Publicerad

Fem hästar skenade och en man dog och flera skadades på Djurgården i somras. En Piteåbo åtalas idag för grovt vållande till annans död och nu kan SVT avslöja att mannens verksamhet var en bluff.

Entreprenörens turridningar har varit ett återkommande inslag på Djurgården i åtminstone tio år. Han har packat in hästarna och åkt 85 mil från Piteå till huvudstaden för att erbjuda en hel- eller halvdagsupplevelse.

De som deltagit på turerna har varit allt från musiker till turister. Dessutom har mannen medverkat i en programserie på SVT.

Hästar skenade på Djurgården

Den 17 juni förra året slutade en av ritterna i tragedi då hästarna, som parkerats utanför restaurang Ulla Winbladh, slet sig loss och skenade.

Det uppstod kalabalik och hästarna plöjde in i strosande människor där en man i 70-årsåldern skadades så svårt att han senare avled.

Verksamheten en bluff

SVT Norrbotten har granskat mannens verksamhet och redan 2019 avskrevs hans företag.

Detta har dock inte hindrat mannen från att fortsätta med verksamheten som har marknadsförts på hans hemsida och sociala medier.

Betalningarna har skett via Swish till mannens mobilnummer.

Sökte inte tillstånd för hästarna

SVT har begärt ut dokument från Länsstyrelsen i Stockholm och Stockholms stad men något tillstånd för att anordna turridning har han inte haft.

– Ska man driva en verksamhet yrkesmässigt med djur måste man ha tillstånd för det, säger Janina Lindgren, enhetschef Länsstyrelsen Stockholm.

Det är inte första gången som mannen bedrivit olovlig verksamhet. 2012 dömdes han för brott mot djurskyddslagen då han ”bedrivit yrkesmässig verksamhet utan tillstånd”.

Två år senare dömdes han för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Riskerar flera års fängelse

Under tisdagen väckte åklagare Anna Meyrowitsch nytt åtal mot mannen för grovt vållande till annans död.

Den 9 april ska ärendet upp i rätten och vid en fällande dom riskerar företagaren fängelse i upp till sex år.

Hästprofilen nekar till brott och har avböjt att uttala sig till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästar skenade på Djurgården

Mer i ämnet